Kendi Sesiyle Konuşan İnsanlar’a hoşgeldin. Bu podcast programında orijinal insanları konuk ediyorum. Kendi yolunu çizenler, yaratıcılar, uyumsuz zekiler, hayata sıradışı bakıp sihir yaratanlar, içindeki sesi dinleyip yoa çıkanlar… hepsi burada. Psikolojiden kişisel gelişimden, eğitimden, etkili karar verme ve kendini geliştirmekle ilgili bir çok konuyu alanında orijinal insanlarla konuşuyorum.

Burhan Karaçam (Burhan Karaçam Değer Kazandırma A.Ş.)

Bu bölümde Türkiye’nin efsane bankacısı olarak bilinen Burhan Karaçam’ı konuk aldım. Tanımayanlar için Burhan Karaçam kariyerine Arthur Anderson’ın Londra ofisinde başladı ve ardından Pamukbank, Egebank, Yapıkredi ve Koçbank’da üst düzey yöneticilik yaptı. Yapı Kredi’de görev yaptığı dönemde Türk Bankacılığı bir devrim yaşadı. Sadece getirdiği birkaç yenilikten bahsedeyim: ilk ATM, ilk EFT, ilk kredi kartı, bireysel müşteriler için ilk defa kredi imkanı, 444’lü banka hattı, operasyonel bankacılık… ve çok çok daha fazlası. 

Burhan Karaçam aynı zamanda Orası Yapı Kredi, Fark Oradaydı ve Dönüşüm Yolculuğu isimli kitapların yazarı. Kitapları çıkar çıkmaz okudum ve herhangi bir alanda yöneticiysen mutlaka oku derim. Ayrıca Yapı Kredi’de o dönemde başlayan şeffaf ve yapılandırmaya dayalı bankacılık anlayışını anlatan Dönüşüm Yolculuğu belgeselini izlemeni şiddetle tavsiye ederim. Dönüşüm Yolculuğu kitabında korku kültürü ile ilgili şöyle söylemiş:

Korku, kurumlarda farklı kişi ve grupların farklı amaçlar elde etmek veya sürdürmek için bir araç olarak kullanılır.

Bu bölümde neler var?

Bu bölümde Sovyetler Birliğini yıkan iki prensibin bir banka kültürünü nasıl doğurduğunu, yöneticilikte korkudan şeffaflığa geçişi, dönüşüm sürecinde insana yatırımı, operasyonel bankacılığı, big datayı ve liderliği konuştuk. Bölümde adı geçen kitaplar ve belgeselin linkine açıklama bölümünden ulaşabilirsin. 

Burhan Karaçam’la ilgili bağlantılar:

Burhan Karaçam Web Sitesi

Orası Yapı Kredi, Fark Oradaydı

Dönüşüm Yolculuğu

Dönüşüm Yolculuğu Belgeseli (Bir Kısmı)

Sözcü Gazetesin’den Necati Doğru’nun Dönüşüm Yolculuğu ile ilgili makalesi

Dönüşüm Yolculuğu Belgeseli ile ilgili Boğaziçi Üniversitesi Röportajı

Diğer bölümlere baktın mı?

Akan Abdula ve İçgörü Okumak: Akan kısa bir sürede karmaşık deneyimleri özetleyip problemin kaynağına inen bir araştırmacı. İletişimde bilinçaltı zihnin rolü, müşteri deneyimlerini anlamada psikoloji, sosyoloji ve antropolojinin öneminden konuştuk. 

Ufuk Çarşıbaşı ve İletişimde Ustalık: Bir markanın sesi nasıl çıkar? Ben insanların sesini biliyorum ama marka Ufuk’un işi. Podcast’in bu bölümünde özellikle kendini tanımak için kişisel sorular, biraz felsefe ve eğitimden bahsettik. 

Pin It on Pinterest

Share This